Gazetekars

Turizm Acenteleri Kars’ta

Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar BM Ortak Programı tarafından başlatılan, Araştırmacı Ali Canip Olgunlu’nun destek verdiği “Kars’ın Turizminin Geliştirilmesi” projesi kapsamında Kars’a gelen 21 acenteci ve 8 gazeteci Kar’s Otel’de ağırlandı.

14 Haziran 2010 / 20:15

Turizm Acenteleri Kars’ta

Türkiye’nin önde gelen tur acenteleri ve basın kuruluşlarının temsilcileri, Kars’ın turizm potansiyelini birinci elden tecrübe etme imkanı buldular. Gezi kapsamında Kars’ta ağırlanan 21 tur acentesi ve 8 ulusal basın temsilcisinden oluşan yaklaşık 40 kişi ilk gün Sarıkamış, ikinci gün Çıldır Gölü ve Ani Harabeleri, üçüncü gün ise Kars kent merkezini gezdiler.

 

Turizm Acentelerinin önde gelen isimleri, Kars turizm sektörü temsilcileriyle bir araya gelip tarihi serhat kentinin kültürel ve doğal zenginlikleri ile turizm potansiyeli hakkında detaylı bilgi edindiler.

 

Konuklara başta Valilik ve Belediye olmak üzere, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile turizm sektöründe hizmet veren oteller ve restoranlar da destek verdiler.

 

Gezi turuna katılan acente temsilcileri, tur operatörleri ve gazetecilere ÇAMKAR Otel, Ani Ocakbaşı Restoran, Kar’s Otel ve Kars Belediyesi tarafından programlar düzenlendi.

 

Kar’s Otel Genel Müdürü Halit Özer tarafından verilen resepsiyonda ise geziye katılan misafirler, Kars’ta turizm sektöründe hizmet veren işyeri temsilcileri ile tanışma ve sohbet etme imkanı buldular.

 

Resepsiyona Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Vali Yardımcısı Turgut Güler, Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, Araştırmacı-Yazar Ali Canip Olgunlu, BM BMOP Saha Yöneticisi İhsan Karayazı, turizm acenteleri temsilcileri, gazeteciler ve Kars’ta görevli basın mensupları ile turizm sektöründe hizmet veren otel ve restoran sahipleri katıldı.

 

BM Ortak Programı’nın bu çalışmasına destek veren Araştırmazı-Yazar Ali Canip Olgunlu 20 yıldan beri Anadolu’yu dolaştığını söyleyerek, “Kars’a turizmi getirmek için büyük çaba sarf etmekteyiz. Bu zamana kadar münferit olarak ilimize bazı guruplar getirmiştim. Fakat daha sonra Birleşmiş Milletler Ortak Programı ile birlikte orak bir proje düzenledik. Bu projenin amacı Kars’taki turizmi nasıl ileriye taşıyabiliriz. Acenteler buraya geldiği zaman neler ile karşılaşabilirler, biz onlara neler sağlayabiliriz. Asıl amacımız 5-6 yıl sonra Kars’ı; Mardin, Manisa ve Edirne seviyesine yükseltebilmektir. Çükü Kars, kültür ve tarihi özellikleri ile tam bir marka kenttir. Kitaplarımda Kars’ı yazıyorum. Ama bütün bunların yeterli olmadığını düşündüğümden dolayı da daha fazla neler yapabilirimin çabasındayım. Son yıllarda sık sık Kars’a geliyorum. Önümüzdeki aylarda Türkiye’nin önde gelen işadamları Güler Sabancı, Cem Boyner, Nejat Eczacıbaşı ve Rahmi Koç gibi önemli isimlerin gelmesini sağlayacağız.” dedi.

 

BM Ortak Programı Koordinatörü Pelin Rodoplu da, Birleşmiş Milletler Ortak Programının uzun zamandan beri Kars’ta hizmet vermekte olduğunu belirterek, “Ana hedefimiz; turizm yerli işbirlikçilerimizi ortaya çıkarmak ve Kars’ı yerli acentelere daha iyi bir şekilde tanıtmaktır. Bu organizasyonu bütün paydaşlarımız olan Valilik, Belediye, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, oteller, restoranlar, özel sektör temsilcileri ile birlikte gerçekleştirdik. Bizler de BMOB olarak bu süreci daha da hızlandırmaya katkıda bulunduk. Ali Canip Olgunlu da bizler ile birlikte bu tanıtım turuna katıldılar. Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen acentelerimiz ile değerli bilgi ve birikimlerini paylaştılar. Tanıtımlar yaparak Kars’ı her yönü ile cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz.” diye konuştu.

 

Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay ise, “Bu gezi Kültür ve Turizm Bakanlığı ve BMOB ile yereldeki paydaşlarımız ile birlikte bu geziler düzenlenmektedir. Projenin amacı; Türkiye’de turizm sektöründe hizmet veren tur operatörlerinin Kars’a gelmesini sağlamaktır. Şu an aramızda 40 seyahat acentesi ve gazeteciler var. Misafirlerime şehrimizin genelde var olan tarihi ve kültürel özelliklerini yerinde görmesini sağladık. Özellikle konaklama kapasitesini arttırmaya çalışmaktayız. Kars’ta destinasyonun çok olmasına rağmen birlikte hareket etmemizde eksiklikler vardı. Böylece daha güçlü olacağımızı düşünüyoruz. Burada da artık bu program ile birlikte yereldeki gazetecilerimiz ve medya mensuplarımızın da vereceği destek çok önemlidir. Bu konuda destek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, “Bu proje kapsamında ortak paydaşlarımız ile birlikte yapılan çalışmalar ve bu gezi programı ile Kars’ın turizmine katkıda bulunmaktadırlar. Bütün kurumlarımız ve özel sektör temsilcilerimizin yanı sıra belediyemizde gereken katkıları sunmaktadır.” dedi.

 

Kars’ın Doğu Anadolu’nun güzide kentlerinden biri olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Turgut Gülen ise, şunları söyledi:

 

“Turizmciler zaman zaman Kars’a gelmelerine rağmen daha fazla zaman ayırmak gerekir. Bu nedenle daha da araştırmak ve gezmek gerekir. Kars denilince sanki uzak bir il gibi düşünülüyor. Aslından bu doğru değildir. Çünkü havayolu ile istediğiniz zaman 3 saat gibi bir sürede gelebilirsiniz. Kars kültürlerin buluştuğu ve bir arada yaşandığı yerdir. Kars en kısa sürede hak ettiği yeri bulacak. BMOP ile birlikte yerel paydaşlarımız ve siz değerli acentelerimiz ile birlikte turizmde en iyi yere gelecek.”

 

Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, “Bizlerde BMOP’nın Kars’ta başta Valilik ve Belediye olmak üzere yerel paydaşlarımız ile birlikte bu projeyi çok önemsiyoruz. Çünkü artık Türkiye’de bir paradigma değişimi yaşanmaktadır. Bu paradigma değişiminin altında yatan temel felsefe kalkınmanın yerelden ulusala gidişini takip eden bir anlayışa sahiptir. Artık insanlar kendi kaderlerini yerelde mevcut olan zenginlikleri ulusal ve uluslar arası düzeyde ileriye doğru bir anlayış söz konusudur. Kars’ı bir merkez olarak alırsak 150 kilometrelik bir çapta bir alan çizersek yakınımızda birçok komşumun olduğunu göreceksiniz. Çünkü bu bölgece çok kültürlü Rusya, Ermenistan, Gürcistan, İran, Nahçıvan, gibi ülkeler var.”

 

Bu arada bir acenteci Kars kültürünün ve turizminin il dışında da özellikle büyük kentlerde meydanlarda bile rahatlıkla tanıtılabileceğinin altını çizdi ve bu konuda çalışma yapılması önerisinde bulundu.

 

Resepsiyon; konservatuar öğrencisi Muharrem Çınar’ın keman dinletisiyle son buldu.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER