'Ucube' arapsaçına döndü
Kars Belediye Başkanı "Yıkılacak"; Kültür Bakanı "Koruma Kurulu ne derse uygulanacak"; Heykeltıraş "Yıktırmam"; eski Belediye Başkanı ise "Orası SİT alanı değil" diyor
05 Şubat 2011 Cumartesi 08:26
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, ‘ucube’ benzetmesiyle gündeme oturan Kars’taki ‘İnsanlık Anıtı’yla ilgili tartışmalar sürerken anıtla ilgili süreç tam anlamıyla arapsaçına döndü.
BOZKUŞ: SİT ALANI İÇİNDE. YIKILACAK
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, yıkım konusunda Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun 6 Ocak 2011’de belediyeye yetki verdiğini söyledi. Bozkuş, eski Belediye Başkanı Alibeyoğlu’nun, anıtın olduğu yerin SİT alanı olmadığı, gecekondu dönüşüm bölgesi olduğu, bu nedenle anıtın yıkılamayacağı yönündeki iddiasına da cevap verip “Belgeler buranın koruma altında olan bir SİT alanı olduğunu gösteriyor” dedi.
BAKAN GÜNAY: YETKİ KORUMA KURULU’NDA
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, belediyenin yıkım kararı verdiği heykelle ilgili son kararı Koruma Kurulu’nun vereceğini, belediyenin ve bakanlığın yetkisi olmadığını söyledi. Günay, “Koruma kurullarının almış olduğu kararlar var bundan sonra o çerçevede işleyecek. Belediyenin almış olduğu karar Koruma Kurulu’na proje olarak sunulacak. Kurulun uygun gördüğü yöntemle davranılacak. Bizim ya da belediyenin bir yetkisi yok “ diye konuştu.
HEYKELTIRAŞ AKSOY: YIKTIRMAM
Eserin sahibi heykeltıraş Mehmet Aksoy da ‘yıkım’ tartışmalarına yeni bir boyut kazandırdı. “Telif hakkı diye bir şey var. Önünde dururum; yıktırmam. Avukatım Turgut Kazan, yıkım kararına itiraz edecek. Benim belediye ile yaptığım bir sözleşme var” diyen Aksoy, anıtın, kanuna aykırı olarak yapıldığı iddiasına da tepki göstererek “2006’da Koruma Kurulu’nun verdiği karar elimizde. Kafamıza göre yapmadık” şeklinde konuştu.
ALİBEYOĞLU : SİT ALANI DEĞİL
Anıtı yaptıran eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu “Erzurum Anıtları Koruma Kurulu’nun, anıtın dikildiği alanın SİT alanı olmadığına dair yazısı var. Orası SİT değil. Tarihi tabya dedikleri, 2’nci Dünya Savaşı sırasında yapılmış makineli tüfek mevzileridir. Tabya olduğunu ispatlasınlar elime çekici alıp kıracağım” dedi. Anıt sökülürken, çevrenin zarar göreceğini kaydeden Alibeyoğlu, “Bu anıt sökülmez. İçinde çelik ve demirler var. Bunu TNT bile yıkamaz” diye konuştu.
BELEDİYE YIKIM İÇİN ANKARA’DA PARA ARIYOR
Bir milyon 467 bin TL’ye mal olan anıtın yıkım maliyetinin de 200-300 bin TL civarında olması bekleniyor. Yıkım için belediyenin kasasında yeterli paranın olmadığını ifade eden Kars Belediye Başkanı Bozkuş, “Anıtın, parça parça kesip vinçle indirilmesi gerekiyor. Bunun için ihale açacağız. Biz milletvekillerimiz aracılığıyla durumu Ankara’ya bildirdik. Yıkım için gerekli kaynağın bulunması için ilgili kurumlardan destek istedik” dedi. “Başbakanlıktan para istediniz mi?” sorusuna Bozkuş, “İlgili bütün bakanlıklardan istiyoruz” karşılığını verdi.