Gazetekars

‘Ucube’ye son nokta

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ucube' dediği anıtın bulunduğu yerin sit alanı olması dolayısıyla yasalar gereği kaldırılacağını vurguladı.

29 Ekim 2011 Cumartesi 08:11

‘Ucube’ye son nokta

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, 'İnsanlık Anıtı'na son noktayı koydu. Başkan Bozkuş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ucube' dediği anıtın bulunduğu yerin sit alanı olması dolayısıyla yasalar gereği kaldırılacağını vurguladı. Daha önce MHP İl Başkanlığı'nın sit alanı üzerinde heykel yapılamaz diye şikayetinin olduğuna dikkat çeken Bozkuş, "Heykelin yapımı geçmiş dönem belediyemiz yönetimi tarafından başlatılmıştır. Erzurum Bölge Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na böyle bir heykel yapılacağına dair başvuruda bulunmuştur. Daha sonrada ilgili kurul 'projenizi sunun' demiş. Ama ne yazık ki daha sonra söz konusu tabyanın üzerinde tesis çalışması başlatılmış. Yani inşaat başlatıldıktan 3 ay sonra yapım için müracaat edilmiş. MHP Kars İl Başkanlığı da kurula şikayette bulunuyor ve diyor ki 'sit alanı içerisinde böyle bir tesis var, bu tesis üzerinde heykel yapamazsınız' kurul apar topar geliyor ve söz konusu tesisi tabya olarak tescilliyor" dedi.

YASA İHLALİ

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, söz konusu heykelin yapılışı sırasında 2863 sayılı kanunun ihlal edildiğini ifade etti. Bozkuş, "Heykelin yapıldığı yerde Temur Paşa Tabyası bulunuyor. Bunun için 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu vardır. Yani kanun ihlal edilmiştir. Yoksa koruma kurulu sanata karşı değil. Çünkü ilgili kanunun 13 ve 14'ncü maddeleri 'Belediyemizin o yerin heykelin yapımı için tahsis edilmesini istemiş buna karşılık demiş ki 13 ve 14'ncü madde nettir. Kesinlikle tescilli

bölgedeki taşınmaz üzerinde hiçbir şekilde tesis yapılamaz. Ve herhangi bir kuruma tahsis edilemez, devredilemez" şeklinde konuştu.

ERZURUM ANITLAR YÜKSEK KURULU KARARI

Anıtlar Yüksek Kurulu'nun tamamen yetkiyi Kars Belediye Başkanlığı'na verdiğini belirten Bozkuş, daha sonra şunları söyledi: "Anıtlar Yüksek Kurulu tescilin devamına ve heykelin yıkılmasına dair karar aldı. Bu karar 6 Ocak 2011 günü itibariyle Anıtlar Yüksek Kurulu yetkiyi Kars Belediyesi'ne verdi. Kurul, söz konusu heykelin bulunduğu yerden kaldırılması konusunda kararını açıkladı. Yani burada bir hukuk ihlali var. Biz de belediye olarak hukuksal boyutta olaya bakıyoruz. Üzerine basarak söylüyorum. Bir başkasının yapmış olduğu sanatsal esere şu veya bu şekilde olumsuz bakmıyoruz. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Hukuk devleti olalım ki insan haklarına saygı duyalım."

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER