Gazetekars

Ucuza et satılacak!

Tarım Bakanı Mehdi Eker, ucuza et satılacak dedi ve Bakü-Tiflis-Kars demiryoluyla Türkiye’nin, gıda koridoru olacağını vurguladı.

15 Ağustos 2010 / 11:35

Ucuza et satılacak!

Tarım ve Köyişleri  Bakanı Mehdi Eker, Et Balık Kurumu (EBK) satış yerlerinde yaşanan et kuyruğuna son vermek için özel bir çalışma yaptıklarını belirterek, “ucuz ettin bakkal ve alış veriş merkezlerinde satılması için düğmeye bastıklarını” söyledi. Eker, yeni EBK satış noktaları açmadıklarını da belirterek şunları söyledi: “Eskiden beri var olan yerler buralar. Ucuz verince, satış noktalarının sayısı az olunca, uzun kuyruklar oluyor. Bu işin tabiatında var. Şimdi yeni bir çalışma yapıyoruz. Perakendeciler, marketler ve alış veriş merkezleriyle görüşüyoruz. Biz, eti Kasaplar Federasyonu’na veya alış veriş merkezlerine ve marketlere verelim; marketler orada reyon  kurarak özel fiyatla

vatandaşa sunsun” dedi.

 

‘VİCDANSIZ YEDİREMEZSİN’

 

Bakan Eker, günlük fiyat denetimini yaptıklarını, et fiyatlarının olması gerekenin çok az üzerinde olduğunu söyledi. Eker, “Kıymanın fiyatı  26 Nisan’a göre yüzde 14, bifteğin fiyatı yüzde 8 düştü. Alınan tedbirler etkisini gösterdi. Hergün AVM’lerden fiyatları alıyorum. Çok abartılacak bir durum yok” dedi. Eker, birilerinin çıkıp vatandaşa 7 - 8 liraya et yedireceğini iddia ettiğini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Vicdansız bunu yediremezsin. Böyle bir et yok dünyada. Sıfır gümrükle ihale açtık. Dünyanın en iyi firmaları, sıfır vergiye  rağmen getirdikleri fiyat 10 lira 5 kuruştur. Karkas etin  bize maliyeti bu. Kar  yok hiçbirşey yok. Et Balık, aracılığıyla bir kilo bile et getirmedik. Kasaplık canlı hayvan getiriyoruz.  Çünkü bizim sadece derdimiz et değil, barsak, derisi, diğer yan ürünlerini Türkiye’de katma değeri  kalıyor; onun için. Bir de dini usullere göre kesimi de var.”

 

SIFIR FAİZLİ KREDİ VERİLECEK

 

Eker, et sıkıntısının kökten  çözülmesi için Türkiye’de hayvan üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini, bunun için de destekleme kararnamesine imza attıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Canlı hayvan yetiştiriciliğine ilk kez 7.5 milyon TL’ye kadar bir kişiye sıfır faizli kredi verilecek. Vadesi 7 yıl olacak. 7.5 milyon kredi demek, asgari 750 başlık bir büyük işletme kurmak demektir. Bu proje ile 100 bin baş damızlık sığır ve manda, 2 milyon damızlık koyun üretimi sağlanacak. projeyle bir yılda 525 bin ton ilave süt verimi, 260 bin ton ilave et üretimi, 85 bin baş yıllık buzağı üretimi, 1 milyon 728 bin ilave kuzu üretimi sağlanacak. Yıllık toplam 4 milyar 858 milyon kredi verilecek. Bu uygulama ile 34bin kişi istihdam edilecek. 1 Ağustos tarihinden itibaren işlemler yapılmaya başlandı. Ayrıca 9 DAP ve 16 GAP illerinde yüzde 40 hibe destekli hayvancılık projesi hayata geçiriyoruz. Hayvancılık yatırımının yüzde 40’ını, makine alımının yüzde 40’ını, inşaat maliyetinin yüzde 30’unu hibe olarak veriyoruz.”

 

‘KİMSE BUĞDAY FİYATIYLA OYNAMASIN’

 

Rusya’nın yaşadığı olumsuz  iklim koşullarından dolayı hububat ithalini yasaklaması sonrası dünyada buğday krizi yaşanacağına ilişkin tartışmalara da açıklık getiren Eker, şu uyarıda bulundu: “Rusya’daki gelişmeleri ve yangını yakından takip ediyoruz. Yangının sonuçları itibarıyla Türkiye’yi etkilemesi söz konusu değil. Dünya piyasaları da kısa vadede etkilenmez. Çünkü dünyada 197 milyon ton buğday stoku var. Vatandaşın içi rahat olsun. Spekülasyonlara kulak asmasın. Türkiye’nin de şu anda 2.2 milyon ton buğday stoku var. Buğday üretiminde bu yıl geçen seneye göre bir miktar düşüş var. 2010 yılında 19 milyon ton civarında bir üretim gerçekleşmesi bekleniyor. 72 milyon insanın,

ekmek, makarna, tohum, yem ihtiyacı 18 milyon tondur. İhtiyacımızdan fazla buğday var. Kimse fiyatlar üzerinde oyun oynamaya kalkmasın.”

 

BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLUYLA TÜRKİYE, GIDA KORİDORU OLACAK

 

Türkiye’nin buğday üretiminde önemli bir yeri olan Karadeniz Havzası’nda navlun avantajının bulunduğunu belirten Eker, “Bakü- Tiflis-Kars demiryolu bu yüzden bizim için çok önemli. Demiryolu hayata geçtiğinde Türkiye, sadece enerji koridoru olmayacak, aynı zamanda gıda koridoru da olacak. Hazar ötesini Akdeniz ile buluşturduğumuz zaman büyük gıda transferini gerçekleştireceğiz. Çünkü Akdeniz tüketici, Karadeniz ise üretici konumda bulunuyor. Onları bir araya getireceğiz” dedi.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER