Gazetekars

Ulaşılamayan her yerdeyiz

Veterinerin Ulaştığı Yere Veteriner, Ulaşamadığı Yere Boğa Gönderiliyor...

10 Aralık 2014 Çarşamba 15:28

Ulaşılamayan her yerdeyiz

KARS’ta suni tohumlamanın yaygınlaştırılması amacıyla 92 hayvan yetiştiricisine yüzde 80 hibe destekli damızlık boğa dağıtım töreninde konuşan AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Veterinerin ulaştığı yere veteriner, ulaşamadığı yere boğa gönderiyoruz.” dedi.

İl ve ilçe merkezleri ile merkeze yakın köylerde veteriner hekimlerin ulaşabileceği işletmelerde suni tohumlama projesiyle İl Özel İdare bütçesiyle alanın 6 adet araç, oluşturulan ekiplerle suni tohumlama hizmetinde kullanılacak. Ayrıca, suni tohumlamaların ulaşamayacağı yayla ve meralarda kullanmak üzere hastalıktan ari, kaliteli, saf ırk boğalar dağıtıldı. Böylece ilin geneline hitap edecek, ırk olarak kaliteli, genetik yapısı iyileştirilmiş, süreceler elde edilmesinde yol kaydedilecek. Başlangıç olarak 871 adet boğa bakanlıkça desteklenmesine onay verildi. Bugün de ilk dağıtımı gerçekleştirilen 92 adet boğa, sahiplerine teslim edildi. Diğerleri de peyderpey dağıtılacak.

Bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması, hayvansal üretimde verimlilik ve kalitenin artırılması, hastalıklardan ari aile işletmelerin sağlanması amacıyla Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında damızlık boğa dağıtım ve 6 adet yeni araç için tören düzenlendi.

Törende konuşan AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Bütün bu projelerin tek gayesi var o da sizin emeğinizi daha kıymetli hale getirebilmektir. Hayvan yetiştiriyorsunuz ‘iyisi olsun’, bitkisel üretim yapıyorsunuz ‘iyisi olsun, para etsin, müşteri bulsun, alıcısı olsun’ diyorsunuz. Oradan elde ettiğiniz gelirin aileniz için, sürdürülebilir daha modern yaşam için kullanılabilirliği olsun istiyoruz. Bütün gaye bu. Bölgemize bu tür hayvanlar yeni yeni girmeye başladı. Kültür ırkı hayvancılığı noktasında ülkede büyük bir dönüşüm var ama Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi bunu yeni yeni görmeye başladı, yeni yeni bunun tadını almaya başladı. Türkiye‘de şu anda kültür ırkı hayvan varlığımız yüzde 40’lara ulaştı. Ama Doğu Anadolu’da henüz yüzde 10’lar seviyesinde değil. Yani bizim çiftçimiz, bizim köylümüzde emek veriyor ama satışa gittiği zaman, özellikle kurbana gittiği zaman batıda satılan hayvanın yarı fiyatına satmak zorunda kalıyorsunuz. Oysa aynı emeği sizde ona veriyorsunuz. Dolayısıyla gelirinizde yarı yarıya yaşam standardınızda batı ile yarı yarıya olmaya devam ediyor. Sürdürülebilir bir yaşantı olmuyor dolayısıyla insanımız kendi geleceği ile alakalı tereddütler olmaya başladığında Batı’ya gidiyor oralara yerleşiyor ve sıkıntılı yaşamlar sürüyor. O yüzden biz istiyoruz  ki, köylümüz, çiftçimiz, emek verenimiz yerinde doysun ve de iyi doysun. Aç-tok arası olmasın istiyoruz. Kuvvetli çiftçiler olsun, büyük aile işletmeleri olsun, kültür ırkı hayvanları olsun ve güzel bir geleceği olsun istiyoruz. AK Parti’nin de bizim de bütün gayretimiz budur ve bu manada bugün sevinerek görüyoruz ki 6 araç bugün hizmete giriyor. Arkadaşlar bu 6 araç az değil, ortalama her ilçeye bir tane düşüyor. İlçeler arası, köyler arası uzak. Suni tohumlama ihtiyacı hani şöyle 3-5 gün sonra karşılanabilecek bir ihtiyaç değil. Eğer o dönemde yani kızgınlık anında yetişemezseniz, hayvan kızgınlık gösterip geçtiği zaman bir sonraki döneme kalıyor. O yüzden yakınında olacak, ekipler olacak, makine olacak, araç olacak ve lazım olduğunda orada olacak. Bu araçlarda bunun için alındı ve sayıları da artırılacak. Yani bundan sonra köyden bir ihbar geldiği anda 1-2 saat içinde veteriner hekim, suni tohumlama malzemelerinin bulunduğu aracıyla birlikte orada olacak. Veterinerin ulaştığına veteriner ulaşamadığına ise boğa gönderiyoruz. O yüzden anında orada olacak. Böylelikle vatandaş ‘ben ihbar ettim ama gelen olmadı’ demeyecek.” dedi.

Kılıç ayrıca, “Özel İdare’nin Kars’a gelen kaynaklarının bir kısmını bu alana aktarıyoruz. Böylelikle en güzel hizmeti yapmış bulunuyoruz. Çünkü bu bölgenin derdi; hayvancılıktan ne kazanıp ne kazanamamayla sürüp giden bir süreç. O yüzden inşallah büyük faydasını göreceğiz. Bundan sonra köylerimize yaklaştığımız zaman artık ‘alaca inek’ dediğimiz bu simental, hoştayn hayvanları göreceğiz. Bu bölgeye çok iyi uyum sağlamış montofon hayvanları göreceğiz. Bunların verimleri yüksek ve bunları inşallah çiftçilerimizin mekanlarında ve köylerinde göreceğiz. Böylelikle de gelir seviyelerini yükseltmelerine katkı sağlamış olacağız. Hayırlı olsun, çiftçimizin bütçesine katkı sunsun, ilimizin bütçesine, ülkemizin üretimine katkı sunsun istiyoruz.” şeklinde konuştu. 

Milletvekili Kılıç’ın birde hayvan yetiştiricilerine tavsiyeleri oldu. İşte o tavsiyeler:

“Bunlar tek tek seçildi. Hiç rastgele alınan bir hayvan yok. Aralarında birer ikişer ay fark var. Ama hepsi çok kaliteli, hepsi tek tek seçilmiş hayvanlar. O yüzden bundan sonrası size bağlı. Benim bir önerim var; Kars’ta burucella hastalığı var. O yüzden bu hayvanları çok iyi korumalısınız. Rastgele aşılamalara bırakmamalısınız. Yani sürüye hastalığı bulaştırdığınız takdirde bütün köy hayvanına yayarsınız. Peki diğer insanlarınkini nasıl yapacağız? İşte suni tohumlama da bunun için var. Yani kendi hayvanlarınız için bunu koruyacaksınız. Ve bunların sık sık kanlarını vereceksiniz. Takip edeceksiniz, analizlerini yapacaksınız. İlçe Tarım Müdürlüğü bunu yapacak. Hayvanları hasta etmeyeceksiniz. Çünkü çevreye bulaştırırsınız. Araçlarla ulaşabildiğimiz yere kadar suni tohumlamayı artık vatandaş ihbar ettikten sonra en kısa sürede ulaşacağız. Yani her kızgınlıktan sonra eğer zamanında ulaşamazsanız bir 21 gün yine geçiyor. Bizim burada mevsim sınırlı olduğu için yani 21 gün geçse ne olur diye düşünmeyin. O hayvanın doğum zamanı bizim arzu etmediğimiz zamanlara geliyor. Çok soğuğa gelebiliyor, çok sıcağa gelebiliyor. Doğması gereken zamanı geçiriyor. O yüzden suni tohumlamanın zamanında ulaşması önemlidir. Bu araçlar ona yarayacak. Eğer hayvan köyde ulaşılabilir bir mekânda değilse o an için yayalarda ise, dağda, ise, uzakta ise onlara da vatandaşa temin ettiğimiz hükümetin, devletin katkıları ile boğalar onlarda orada ki fonksiyonunu yapacak. Yani kültür ırkının sayısını arttıracağız. Hayvancılığı daha verimli yapabilir hale geleceğiz. Bütün derdimiz o. valiliğimizin ciddi katkısı var. Hükümetimizin ciddi katkısı var. Ama asıl katkı bunlara sahip olması gereken vatandaşta. Vatandaş bunlara sahip olursa eski kafayla bunlara bakmazsa, o devlet boğası mantığıyla bakmazsa ki artık devlet boğası mantığıyla bakamazsınız. İl müdürümün söylediği şeyden belki korkmuşsunuzdur. 2 bin 600 lirası vatandaştan dedi, 6 bin 400’ü bizden dedi. Yanlış söyledi. Bin 600’ü sizden korkmayın. Yüzde 20’si de sizden çıksın ki hayvana daha iyi bakasınız.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER