Gazetekars

Ülkenin Finali Kars’ta Yapıldı

71 Liman’da kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramının Finali Kars’ta yapıldı.

02 Temmuz 2017 Pazar 21:56

Ülkenin Finali Kars’ta Yapıldı

Volkan KARABAĞ

Ülke genelinde dün başlayan ve bugünde devam eden Denizcilik ve Kabotaj Bayramının finali Kars-Ardahan sınırdaki Çıldır Gölünde yapıldı.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Kars-Ardahan sınırındaki Çıldır Gölü’nde düzenlenen tekne teslim töreni, iskele açılışı ve göl üzerinde ilk kez yapılan yelken ve kano yarışları Kars ve Ardahanlı aşıklar ile Kars Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösteri ile başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam eden programda açılış konuşmaları yapıldı.

Bakan Arslan, 71 limanda kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramının Finalinin Kars’ta yapıldığını dile getirerek, “Kars’ın, Ardahan’ın ülkenin doğusunda serhatta sadece serhatı bekleyen iller olmadığını, birçok değer  barındırdığını, birçok değeri olduğunu, ister Kars’ta ister Ardahan’da ister ülkemizin neresinde olursa olsun bu ülkenin kalkınması adına bu ülkenin imar edilmesi, mamur edilmesi adına gayret sarf eden hemşerilerimiz var. Doğdukları yer önemli, doymaya gittikleri yerlerde de buraları unutmadan ülkeye hizmet edenler var, bendeniz de onlardan biri olarak 40 yıldır batıdayız ama hiçbir zaman memleketimizi hemşerilerimizi unutmadan ülkemize hizmet ediyoruz, hizmet etmeye çalışıyoruz. Bugün de aldığımız sorumluluk çerçevesinde sadece Kars’a değil, sadece Ardahan’a, Iğdır’a, Ağrı’ya değil, ülkemizin her yerine hizmet ediyoruz, her yerine hizmet etmeye devam ediyoruz. İnşallah devam da edeceğiz. Bizim memnuniyetimiz, mutluluğumuz ve övüncümüz bu ülkenin kalkınması adına, bu ülkenin gelişmesi adına gecesini gündüzüne katan bir Cumhurbaşkanına, bir lidere sahip olmak. Sizin Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerinizi her zaman iletiyorum ama bir de alkışlarınızla ilettiğinizi görmek istiyorum. Değerli Başbakanımız bir denizci ama bu ülkenin ulaşımı, erişimi için 15 yıldır olağanüstü bir gayretle ve duayen bir Ulaştırma Bakanlığı yaparak ülkenin her yerini erişir hale, ulaşılabilir hale getirdi. Bizde onların izinden giderek ülkemizin her yerini erişilebilir, ulaşılabilir hale getirmek için gecemizi gündüzümüze katıyoruz” dedi.

Kars’ın, Ardahan’ın değerlerini daha çok anlatmak, bunlardan daha çok yararlanmak gerektiğini ifade eden Bakan Arslan, “Kars Kalesi’ni biz biliyoruz da gelen misafirlerin de bilmesi lazım. Ardahan’ın bir Şeytan Kalesi var. Doğrusu ben bile niye bu kadar geç keşfettim diye hayıflanıyordum. Onu gelip dostların görmesi lazım. Ve yine Kura Nehri'ni görmesi lazım. Ani’yi görmesi lazım, Sarıkamış’ı görmesi lazım. Daha da önemlisi Ebul Hasan Harakani’nin manevi hamilik ettiği inanç ve kültür turizmi açısından çok değerlere sahibiz. Değerli misafirlerimizin gelip bunları görmesi lazım. Bunları görmesi lazım da gelmek için yol lazım, demiryolu lazım, havalimanı lazım, karayolu lazım. Ve de daha da önemlisi şehirlerin yaşanabilir olması lazım. İşte tamda bizim milletvekili arkadaşlarla, valilerimizle, belediye başkanlarımızla, teşkilatlarımızla, kaymakamlarımızla yapmaya çalıştığımız bu. Misafirlerimizi ağırlayabilmek adına, değerlerimizi onlara gösterebilmek adına Ardahan’ın, Kars’ın kalkınması, imar edilmesi, mamur edilmesine çalışıyoruz” diye konuştu.

Bakan Arslan, “Bu konuda çok mesafe aldık. Biliyoruz ki daha almamız gereken mesafeler var. Artık Kars, Ardahan bölünmüş yollarla Gürcistan’a, Karadeniz’e, Akdeniz’e, Nahçıvan’a, ülkemizin batısına erişilebilir hale geldi. Ve Kars’a kadar gelen demiryolunun hızlı tren haline gelmesi, buradan da Orta Asya’ya gidebilmesi adına Bakü-Tiflis-Kars dahil, Kars Lojistik Merkezi dahil demiryoluna sahip hale geldik. Geldiniz Kars Havalimanı’nı gördünüz. Ülkemizin marka terminallerinden biri de Kars Harakani Havalimanı. Ve inşallah insanlar ülkenin neresinden çıkarsa çıksınlar 2 saatte Kars’talar, 3 saatte Ardahan’dalar. Dolayısıyla havacılıkta da çok önemli bir gelişme sağladık. Ama biliyoruz ki bütün bu projeler, bütün bu ulaştırma tünelleri, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’yi eğer deniz yoluyla, limanlar marifetiyle, denizcilik marifetiyle deniz aşırı ülkelere götürebiliyor ve o ülkeleri mesafe ne kadar uzak olursa olsun bizim komşumuz haline getirebiliyorsa anlamlı olacak. İşte son 14 yılda ülkemizin denizciliğini geliştirmek adına ciddi mesafe katettik. Gerek yasal düzenlemeler, gerek alt yapı yatırımları, gerek uluslararası arenada rekabet edebilmek adına yaptığımız uygulamalarla çok mesafe katettik. Yine iç sularımızda denizcilikle tanışması, gençlerimizin denizciliği öğrenmesi, üç tarafı deniz olan ülkede denizcilerin sadece kıyı kentlerinden değil, diğer kentlerden de çıkabilmesi adına iç sularda çok güzel, çok başarılı uygulamalar yapıyoruz. Bugün Çıldır’da yaptığımız, Kars’ta yaptığımız tam da bu ve memnuniyetimiz, gururumuz o ki ülkenin her yerine, iç sulara denizciliği getiriyoruz. Deniz sevdasını, denizi getiriyoruz. Gençlerimiz ise bu konuda hiç geri durmuyorlar” şeklinde konuştu.

Uluslararası çalışan 170 liman ile yılda yaklaşık 450 milyon ton elleçleme yaptıklarını belirten Bakan Arslan, denizcilik sektöründeki gelirin en az üç kat arttırdıklarını ve 37 tersaneyi 79 tersaneye çıkardıklarını kaydetti.

Bin yıldır bu coğrafyada yaşayan milletlerin birlik ve beraberlik içerisinde yaşadığını dile getiren Bakan Arslan, "Binli yıllarda Ebul Hasan Harakani Hazretleri alperenleriyle birlikte gelip İslam'ı bu coğrafyada yayarken, Türklerin gelmesinin önünü açarken, 33 yıl ciddi bir mücadelenin sonunda şehit düşmüş. İlk şehidimiz Ebul Hasan Harakani Hazretleri olmak üzere bu coğrafyada biz bin yıldır milyonlarca şehit vermişiz. Yine tarihçilerin söylediğine göre, sadece bu bölgede Kars, Ardahan ve Iğdır'da verilen şehit sayısı 1,5 milyon. 90 bin Sarıkamış şehidimiz ise onlar gözlerini kırpmadan ülkeleri adına şehit olmaya gittiler. Ne pahasına? Donmak pahasına. Bugün de güvenlik güçlerimiz ülkeyi koruma adına şehit oluyorlar sebebi ise ecdadın bize vatan olarak bıraktığı bu toprakları çok daha iyi noktaya taşımak. Bize düşen de bu ülkeyi mamur hale getirmek için çalışmak. Söz konusu yatırımlarla çok değil, yakın zamanda Kars ve Ardahan göç veren değil, göç alan iller olacaktır.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Bakan Arslan, yelken ve kano yarışlarında dereceye girenlere madalya ve kupalarını verdi. Ardından Bakan Arslan ve beraberindekiler Kars İskelesi’nin açılışını yaptı. Bakan Arslan, Çıldır Gölü’nde tekne ile karşı iskeleye geçerek Ardahan İskelesi'nin de açılışını yaptı.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER