Vali Ekonomi Panelinde konuştu
Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KTS) tarafından Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen Ekonomi Panelinde konuşan Vali Günay Özdemir,
18 Haziran 2014 Çarşamba 17:37

Anadolu’da sıkça kullanılan “Güneşe yan bakmayın” tabirinden yola çıkarak, “Eğer siz gölgenin nereye geleceğini bilirseniz önceden güneşe yatarsınız, gölge geldiğinde de siz orada yerinize sahip olursunuz. Eğer gölge geldiği zaman ben gölgede yer kapayım dediğiniz zaman sizin orada yer bulabilmeniz mümkün olmayacaktır.” dedi.
KARS’IN GELECEĞİNİN ÇOK DAHA İYİ OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
Vali Günay Özdemir, “Gerçekten Kars’ın bugün aslında ekonomik anlamda önemli bir tartışmanın olduğu bir gündür. Benim de henüz yeni göreve başlamış olmam belki bu tartışmanın içerisinde benim için avantajlı bir konumda olduğunu düşünüyorum. Çünkü yeni gelmem sebebi ile Kars’ın durumunun ne olduğunu burada öğrenmiş olacağım. Yalnız İstanbul’dan yeni gelmem nedeni ile ikinci olarak bakış olarak da Kars’ı nasıl gördüğümü ve nasıl değerlendirdiğimi konusunda da benim için daha önce Kars’a gelmemiş olmam ve Kars’ı herhangi bir şekilde olumlu ve olumsuz bir yargıya sahip olmam da Kars’ı değerlendirme anlamında önemli olacağını düşünüyorum. Ben Kars’ın ekonomik durumundan çok yönetim ile ilgili; eğer Kars’ın bu durumunu kültürel anlamda, ekonomik anlamda, sosyal anlamda hatta fiziki anlamda, mimari anlamda bütün alanlarıyla eğer bir bütün halinde iyi bir yönetim sergileyebilirsek, iyi bir iş birliği yapılabilirse, Kars’ın geleceğinin çok daha iyi olabileceğini düşünüyorum. Ve bu konuda Kars’ın önün açık olduğunu bir hafta içerisinde en önemli değerlendirme olarak bunu gerçekten görebilmiş durumdayız.” diye konuştu.
EĞER SİZ ÜRETİMİNİZİ YARINA GÖRE YAPMAZSANIZ BUGÜNKÜ İHTİYAÇLARA GÖRE ÜRETİM YAPARSANIZ İFLAS EDERSİNİZ
Vali Özdemir ayrıca, “Kars’ı değerlendirirken aslında Kars’ın dününe, bugününe, yarını ne diye bakmamız gerekiyor. Gelecekle ilgili planlar yapabilmek için bu durumu tespit etmemiz gerekiyor. Çünkü bir şirketin eğer siz yarını yönetemezseniz, bir siyasetçi yarını yönetemezse, eğer bir idareci yarını yönetemezse herhangi bir gelişme olmaz. Birde şirketin SİO’su yarını yönetir. Müdürler ise bugünü yönetir. Onun için bizim için önemli olan yarını yönetebilmektir. Eğer yarını yönetebilirsen Kars’a bir medeniyet kurma imkânımız olacak. Ben medeniyeti şöyle tarif ediyorum. Geçmişini bilecek, bugününü anlayacak ve yarını planlayacak. Yani eğer biz yarını iyi planlayabilirsek kesinlikle Kars bölgenin çok önemli bir kenti olması ve bu bölgenin yine bir medeniyet kurma anlamında önemli bir medeniyet olacağını düşünüyorum. Modacılar bu konuyu çok iyi bilir. Eğer siz üretiminizi yarına göre yapmazsanız bugünkü ihtiyaçlara göre üretim yaparsanız iflas edersiniz. Çünkü bugün ki moda veya bugün ki aldığımız birçok mamul dün planlanmış ve bugün için üretilmiş olan mamullerdir. Çünkü yarının ihtiyaçları yarının gereksinimleri yok olduğunu bir gün önceden göremediğiniz zaman ürettiğiniz bütün mal sizde kalacak iflas edeceksiniz.” şeklinde konuştu.
GÜNEŞE YAN BAKMAYN
Vali Özdemir, “Güneşe yan bakmayın” tabirini de hatırlatarak, “Hani Anadolu’da bir tabir vardır. Güneşe yan bakmayın. Belki duymuşsunuzdur. Eğer siz gölgenin nereye geleceğini bilirseniz önceden güneşe yatarsınız gölge geldiğinde de siz orada yerinize sahip olursunuz. Eğer gölge geldiği zaman ben gölede yer kapayım dediğiniz zaman sizin orada yer bulabilmeniz mümkün olmayacaktır. Çünkü bir anda o gölge bütün insanlar tarafından bir anda işgal edilmiş ve siz yine dışarıda kalmış olacaksınız. Ben Kars’ı bu şekilde yarını iyi görebilirseniz eğer yarına iyi yatırım yapabilirseniz birçok anlamda kazançlı olacağınızı düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.
KARS VE MEDENİYETLER
Kars’ta geçmişinde 20’nin üzerinde bir medeniyet kurulduğunu söyleyen Vali Özdemir, “Ve bu medeniyetler döneminin en önemli medeniyetleridir. Ve şu var. Kars’ın önemi ipek yolunun Kars’tan geçmesi ve Kars çevresinde bu baharat yolunun ve İstanbul’da da mısır çarşısıyla Osmanlı’nın baharat anlamında ipek yolu anlamında önemli bir kentiydi. Ama ne zaman ümit burnu keşfedildi bu İngiliz ve Avrupa’da ki baharat yolunu ve baharatın önemli bir değer olmasından dolayı ve bu medeniyet ve bu ekonomi ve bu kaynaklar başka yerlere akmaya başladı. Ve Kars olarak ta Osmanlı olarak tabaktık ki bu ipek yolu önemini kaybedince de ipek yolu üzerinde ki birçok ilimiz ve dünya da ki birçok bölge önemini yitirmeye başladı. Onun için geçmişi Kars’ın böyle bir duruma sahiptir.” şeklinde konuştu.
KARS’IN BUGÜNÜ
Kars’ın bugüne de göz atan Vali Özdemir, “Bugüne baktığımızda Kars ne durumda? Belki daha önce ki durumdan ziyade ben şu son 10–15 yıl içerisinde Türkiye’nin ekonomik anlamda ciddi bir sıçrama kaydettiğini bölgesinde önemli bir ülke konumuna geldiğini ve bundan dolayı da daha önce Kars’ın serhat kenti Kars’tan Edirne’ye derken sınır anlamında sınır kenti olan Kars’ımız aslında bir noktada şuan da bölgesinde ki önemli ülke Türkiye’nin bölgede önemli bir konumun yükseldi. Eğer şuan da bu bölgede Türkiye anlamında bir medeniyet doğuyorsa ve bölgede örnek bir ülke olabilecekse Kars bölgesel anlamda çok önemli bir konuma sahiptir. Kültürel anlamda bakıyorsunuz, sosyal anlamda bakıyorsunuz, bölgesiyle en iyi iş birliği yapabilecek bir yapıya sahiptir. Çünkü bölgenin bütün kültürlerini, bütün sosyal değerlerini içersinde barındıran ve uyum içerisinde yaşayan, huzur içerisinde yaşayan bir ilimizdir. Onun için aslında baktığımızda Kars’ın böyle bir konumu var. Bakıyorsunuz ulaşım anlamında Kars Bakü- Tiflis demir yolunun faaliyete geçmesi ile bölgenin yine aynı şekilde Pekin’den Londra’ya uzanacak bir demir yolunu yine Kars’tan geçmesi ve Kars’ın belki ipek yolu döneminde ki önemini de geride bırakacak bir öneme sahip olacak. Çünkü bakıyoruz Kars Artvin’den Hakkâri’ye kadar bütün yolların kesiştiği demir yoluyla bütünleştiği bir alanda. Ve bu alanı şuan da eğer iyi değerlendirebilirsek kesinlikle gelecek anlamda da Kars çok daha önemli bir sıçrama yapacak.” dedi.
GELECEĞİMİZİ İYİ PLANLAYIP YARINIMIZI İYİ YÖNETEİLMELİYİZ
Vali Özdemir daha sonra şunları söyledi:
“Yalnız eğer birkaç sene sonra siz bunu fark ettiğinizde bir bakacaksınız ki gölgede yer kalmamış. Birileri bunu fark edecek. Gelecekler buraya yatırım yapacaklar. Asıl siz sahip çıkın diye, asıl siz bu değerlerinizi bilin anlamında ve bunu farkına varma anlamında bugün gerçekten böyle bir durum var. Onun için biz geleceğimizi iyi planlayabilirsek yarınımızı iyi yönetebilirsek ve bizim amacımızda kesinlikle telekominik anlamda, tarım-hayvancılık veya burada ki diğer değerler nedir onarlı siz benden daha iyi biliyorsunuz. Ben onların ötesinde sizinle beraber belli bir yönetim anlayışına yani katılımcı yönetimle kesinlikle sistemimizi yapacağız işleri kesinlikle hep beraber belirleyip onanda sonra yapacağımız işlerle ilgili yöntemlerimizi belirledikten sonra herkes görev alanına göre bu işleri yapması ile ilgili bir çalışma içerisinde olacağız. Bu çalışmaların ve bu faaliyetlerin özellikle kültür ve turizm alanında ki bu faaliyetlerin Kars’ımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”