Gazetekars

Vali Kara'nın Kadınlar Günü mesajı

Kars Valisi Ahmet Kara, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

08 Mart 2011 Salı 07:36

Vali Karanın Kadınlar Günü mesajı

Vali Kara mesajında şu ifadelere yer verdi: “1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart’ı Kadın Hakları ve Dünya Barışı Günü olarak ilan etmiş ve bu tarihten sonra “Dünya Kadın Hakları Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Kadın hakları ile savunulan, kadınların ayrıcalıklı haklara sahip olması değil, sırf insan oldukları için her yerde ve herkes için geçerli olan haklara sahip olmalarıdır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin başlangıç bölümünde ”erkeklerin ve kadınların eşit haklarına olan inanç”a vurgu yapılmış, 2.maddesinde ise, başkaları yanında cinsiyete dayanan ayrımcılık da yasaklanmıştır. Buna uygun olarak, “Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi” ve “Uluslararası Sivil ve Siyasal Haklar Sözleşmesi” de cinsiyete dayanan ayrımcılığı yasaklamıştır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın ve kız çocuklarının insan haklarının korunmasına yönelik mücadele, ülkemizin kalkınması açısından da büyük önem taşımaktadır. Ülkemiz, cinsiyet eşitliğinin insan hakları, sosyal adalet ve demokratik temsille ilgili olduğunu, ekonomik kalkınma ve toplumsal barış açısından temel nitelik taşıdığını kabul etmektedir. Bu bağlamda; kadının insan hakları konusunda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

Bu çerçevede çok önemli yapısal ve yasal düzenlemeler yapılmış, “Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü” kurulmuştur. 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun, 1998 yılında yürürlüğe girmiştir. Son yıllarda AB müktesabatına uyum sürecinde yapılan pozitif düzenlemelerle de önemli kazanımlar sağlanmıştır. Kadın haklarının korunması ile ilgili olarak Anayasamızda da hükümler yer almaktadır. Anayasamızın 10, 41, 50, 66 ve 90. maddelerinde yapılan düzenlemelerle kadınlar lehine pozitif ayrımcılık sağlanmıştır. Anayasa ve Kanunlarda yapılan düzenlemelerin yanında Devletimizce; “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı” ve “Kadına Yönelik Aile içi Şiddetle Mücadele Eylem Planı” oluşturulmuştur.

Ülkemiz açısından bu konudaki gurur verici gelişmeler; Cumhuriyetimizin ilanından günümüze kadar süregelmiştir. Özellikle kadınların yasal statüsünü bütünüyle değiştirerek gerek aile içinde gerekse birey olarak eşit haklar sağlayan ve 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu bunların başında gelmektedir. Kadınların yasal statülerinin eşitlenmesinde diğer önemli aşama ise siyasi hakların kazanılmasıdır. Yaşamın her alanında olduğu gibi, özellikle yediden yetmişe top yekün bağımsızlık mücadelesi verdiğimiz Kurtuluş Savaşı yıllarında, gerek cephede gerekse cephe gerisinde her türlü fedakarlığı göstererek, erkeğiyle omuz omuza kurtuluş mücadelesi veren Türk kadınına, 1930’da yerel, 1934’de de genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Unutulmamalıdır ki, Türk kadını bu hakkı elde ettiği dönemde, dünyanın bir çok yerinde kadınlar bu haktan mahrumdu.

İlimiz; İçişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen “Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı”nda 6 pilot ilden birisi olarak yapılan çalışmalarla Kadın Dostu Kent konumuna gelmiştir.

Konuyu dini açıdan değerlendirdiğimizde de, İslam dininin kadına büyük önem verdiğini görmekteyiz. İslam’da; gerek insanlık ve Allah’a kulluk bakımından gerekse temel hak ve sorumluluklar açısından kadının konumu erkekten farklı değildir. Buna göre; yaşama, mülkiyet ve tasarruf, kanun önünde eşitlik ve adaletle muamele görme, mesken dokunulmazlığı, şeref ve onurun korunması, inanç ve düşünce özgürlüğü, evlenme ve aile kurma, özel hayatının gizliliği ve dokunulmazlığı, geçim teminatı gibi temel haklar bakımından kadınla erkek arasında fark yoktur. İlke olarak insanların en değerlisi takvâda en üstün olanıdır. Kur’ân-ı Kerim’de, farklı fizyolojik ve psikolojik yapıya sahip olan kadın ve erkekten biri diğerinden daha üstün veya ikisi birbirine eşit tutulmak yerine, birbirinin tamamlayıcısı kabul edilmiştir. Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed (Sav) de “Cennet anaların ayakları altındadır” buyurmak suretiyle İslam’ın kadına, özellikle de annelere verdiği önemi en güzel şekilde vurgulamıştır.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER