Gazetekars

Vali Öksüz : “Engellilerin toplumsal hayatta yer bulmalarını önemsiyoruz!”

Vali Öksüz, Kars Engelsiz Yaşam Merkezinin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlediği etkinlikte; engellilerin toplumsal hayatta varlık göstermelerinin ve kendilerine yer bulmalarının önemine değindi.

03 Aralık 2022 Cumartesi 19:43

Vali Öksüz : “Engellilerin toplumsal hayatta yer bulmalarını önemsiyoruz!”

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “Engellilik sadece engellilerin ve ailelerinin maruz kaldığı bir sağlık sorunu olmaktan öte, sosyal boyutlarıyla da her bireyi yakından ilgilendiren, olumsuz etkilerini asgariye indirmek için herkesin katkı ve ortak çabasına ihtiyaç duyan toplumsal bir konudur.”

Halk Eğitim Merkezi çok amaçlı salonda düzenlenen etkinlikte duygularını dile getiren Vali Öksüz, toplumların huzuru ve mutluluğu, tüm bireylerin insan olarak doğuştan sahip oldukları haklarını kullanabilmeleri, hiçbir ayrım gözetilmeksizin sunulan imkânlardan yararlanabilmeleri ve geleceğe güvenle bakabilmeleriyle mümkün olduğunu söyledi.

Engellilerin; toplumsal hayatta varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmalarının, şüphesiz tüm toplumu zenginleştireceğini ve güçlendireceğinin de altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

DEVLETLERİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ İNSANA VERDİKLERİ DEĞERLE ÖLÇÜLMEKTEDİR

“Devletlerin gelişmişlik düzeyi insana verdikleri değerle ölçülmektedir. Bu doğrultuda engelli vatandaşlarımızın eğitim ve istihdam imkânlarına ulaşmaları, yaşamsal olanaklarının kolaylaştırılması, tedavileri, rehabilitasyon süreçleri, barınma ihtiyaçları gibi çok doğal, medeni, insani ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak sosyal devletlerin en önemli görevleridir.

Engellilik durumu, sosyal durumu ne olursa olsun, toplum olarak birlik-beraberlik içerisinde birbirimize hoşgörüyle yaklaşarak, birbirimizi severek, sayarak toplumsal yaşantımızı sürdürmemiz gerekmektedir. Bu nedenle; toplumda bir farkındalık oluşması açısından Engelliler Haftası ve Engelliler Günü’nü önemsiyoruz. 

ENGELLİLER İLE GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURUYORUZ

Biz, gönüller arasında köprü kurmayı ve gönül almayı, yardımlaşmayı, dayanışmayı hedeflemiş bir devletiz, bir milletiz. Özellikle milletle kaynaşma, milletin derdini dinleme, hemhal olma anlayışını da tüm kamu sektörü olarak özümsemiş durumdayız. Devletimiz, bütün imkânlarını insanlarımızın ve engelli kardeşlerimizin hayatın doğrudan içerisinde olmalarını sağlamaya yönelik olarak seferber etmiştir. Özellikle son yıllarda şehirlerimizin altyapısını ve özellikle kamu kurumlarımızın engelli kardeşlerimizin günlük hayatlarını normal bir şekilde sürdürebilmelerine uygun hale getirilmesi, engelli kardeşlerimizin mümkün olduğunca üretim alanında da istihdama kazandırılması için çalışmalar yapılmaktadır.

VALİLİK OLARAK HER ZAMAN ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ!

Tabii ki her şeyden önemlisi; zihinsel olarak, toplum olarak engelli kardeşlerimizi kucaklayabilmemizdir. Her zaman onların yanında olmamızdır. İnşallah bugün ve bundan sonra günden güne bu bilinci yükselteceğiz. Bunun için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir.

Hepimiz aynı toplumun birer parçayız. Hayatı paylaşıyoruz, aynı havayı soluyoruz, engelleri birlikte aşmaya çalışıyoruz. Bizler devlet olarak, Valilik olarak her zaman engelli kardeşlerimizin yanındayız. Sizlerin sorunlarını kendi sorunumuz bilip ona göre tedbirler alıyoruz, hizmetler yapıyoruz.

Engelli vatandaşlarımıza yardım etmeye, cesaretlendirmeye, maddi veya manevi olarak destek olmaya çalışıyoruz, ailelere destek oluyoruz. 2022 Sayılı Kanuna göre ödediğimiz engelli maaşları, evde bakım aylıkları bunun bir göstergesidir.

Herkesin birer engelli adayı olduğu bilincini taşıyan insanlar, daima sizlerin yanında olacaktır. Evlerinize saklanıp kalmayın. Şunu bilin ki sizlerin evlerinizden çıkması ve hayatın bir ucundan tutunması, ülkemiz için, ilimiz için en büyük kazançlardan biri olacaktır. Mutlaka bir uğraşınız olsun. Yeteneğinize göre spor, müzik, resim, edebiyat gibi uğraşılarınız olsun.

GÜNDÜZLÜ ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ’Nİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

Hepimiz biliyor ve şahit oluyoruz ki hayatın tüm alanlarında sporda, sanatta, edebiyatta, eğitimde, sivil toplumda, iş dünyasında tüm zorluklara rağmen yılmadan çalışan, gayret gösteren, sergilediği mücadele ile büyük başarılara imza atan kıymetli kardeşlerimiz var.

İşte bu noktada bildiğiniz gibi ailelerinin yanında yaşayan engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarının arttırılmasına, yaşam standartlarının iyileştirilmesine, istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasına yönelik olarak rehabilite edici ve aile-birey bütüncül yaklaşımıyla ‘Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi’ni hayata geçiriyoruz.

Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezimizde; engelli bireylerden ihtiyacı olanlara kişisel bakım hizmeti, sağlık servisi aracılığıyla sağlık kurumlarının hizmetlerine erişim sağlanacak ve tedavi süreci titizlikle takip edilecektir. İş ve uğraşı atölyeleri aracılığıyla resim, müzik, el sanatları, yöresel ürün kursları, okuma- yazma kursu, Otizm Gelişim Kursu, EKPSS kursu gibi eğitimler verilecektir. Ayrıca; spor, sinema-tiyatro gibi kültürel ve sanatsal faaliyetler gerçekleştirilecektir.

Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezimizdeki çalışmalarımızda sona geldik. İnşallah kısa süre içerisinde tefrişat çalışmalarımızı da bitirdiğimizde sizlerin hizmetine sunacağız. Sizlerle birlikte orada çeşitli aktiviteler yapma ve hoşça vakit geçirme fırsatını bulmuş olacağız.

Bundan sonra da yaşamın her alanındaki engelleri kaldırmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Tüm engellileri kardeşlerime ve ailelerine bundan sonraki yaşamlarında sağlıklı, huzurlu, mutlu bir ömür ve engelsiz yarınlar diliyor, saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum.” dedi.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER