Gazetekars

YA İSTİKLAL ! YA ÖLÜM !

Avukat Onur YAĞIŞAN

23 Nisan 2025 Çarşamba 11:29

YA İSTİKLAL ! YA ÖLÜM !

Türk milletinin gönlünde, en önemli yeri işgâl eden 23 Nisan 1920 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.

Dünya üzerinde çocuklara özel bir bayram hediye eden hem ilk hem de tek ülke Türkiye olmuştur. Çoçukları gelecek bahçesine atılan bir tohum olarak değerlendiren Atatürk bu tohumların güzelce yetişip çiçek açması ve büyüyüp ağaç olması için herkesin üzerine düşeni yapmasını istemiştir.

Şu bir gerçektir ki çocuklar,bir ulusun temel taşıdır.Bu itibarla çocuklara gerekli ehemmiyetin verilmesi gerekir.Bu hem milletin ve ülkenin istikbali hem dünyanın geleceği için son derece mühimdir.

23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu ilkesi resmiyet kazanmıştır. Bu ilke, milletin kendi iradesini ve kimliğini özgürce ifade etme ve yönetme hakkını savunur. Bu sayede, MİLLETİN KENDİ KADERİNİ KENDİ TAYİN ETMESİ VE BAĞIMSIZ BİR ULUS OLARAK VARLIĞINI SÜRDÜRMESİ MÜMKÜN HALE GELMİŞTİR.

Cumhuriyet, monarşi ve oligarşi kavramlarının karşıtı bir yönetim biçimidir. Çünkü Cumhuriyet yönetim biçiminde egemenlik hakkı BELLİ BİR KİŞİ VEYA AİLEYE AİT DEĞİLDİR. Cumhuriyet, hükümet ya da devlet başkanının belli bir süre için ve önceden belirlenmiş yetkilerle ve halk tarafından demokratik yöntemlerle seçildiği bir yönetim biçimidir.

Ulusal egemenlik, bir milletin bağımsızlığını ve kendi kimliğini koruması için de gereklidir. Bir ulus, kendi egemenliğine sahip olmadığı sürece, diğer uluslar tarafından sömürülmeye ve bağımlılığa mahkûm kalabilir. Bu nedenle, ulusal egemenlik, bir milletin varlığını ve geleceğini güvence altına alan en önemli unsurlardan biridir.

Dış güçler, bir asır evvel, bütün insanlığı kendilerine tabi bir topluluk haline getirmek ve onları kolayca sömürebilmek için, yeryüzünde hakkı ve adaleti savunan Osmanlı Devleti’ni parçalamayı ve ülkemizin insanlarını köle yapmayı hedef almışlardı.

Onlarca yıl süren savaşlardan sonra, önümüze Sevr Antlaşması konuldu. İşte, o zaman, asil milletimiz ‘ya istiklal, ya ölüm’ dedi ve 1918’den sonra, beş yıl daha süren İstiklal Savaşımız yapıldı. İstiklal Savaşımızın yürütülmesi ve başarıya ulaştırılması, 23 Nisan 1920’de toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’yle, mümkün olmuştur.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 105 yıl önce şu gayeler için kurulmuştur:

1-Ülkemizin bağımsızlığını temin etmek…

2- Milletimizi parçalayıp köle yapmak ve sömürmek isteyen güçleri vatanımızdan kovmak,

3-Ülkemizde hak ve adalete dayanan adil bir yönetim ve düzen kurmak.

Birinci TBMM’nin şu hususlarını daima gaye edinmeliyiz ve bu özelliklerden ders almalıyız :

1-Milletin özüne, kendine, tarihine ve inancına bağlılık,

2- Millî iradeyi aynen temsil, ona saygı ve bağlılık,

3-Çoğulcu demokrasi, millet mozaiği,

4- Fikir ve inanç hürriyeti,

5- Millete ve onun başarısına inanmak,

6- Her türlü güçlüğün ve imkânsızlığın yenileceğine, milletimizin, milletler camiasının en ileri noktasında gerçek yerini alacağına inanmak,

7-Kaba kuvveti değil, hakkı ve adaleti üstün tutmak…

Yazıma ULU ÖNDER GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ün sözleriyle tamamlamak isterim…

‘’Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da MİLLİ EGEMENLİKTİR. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdani ve mevcudiyetidir.

ÖZGÜRLÜĞÜN DE, EŞİTLİĞİN DE, ADALETİN DE DAYANAĞI ULUSAL EGEMENLİKTİR.

Ulusal egemenlik, ulusun NAMUSUDUR, ONURUDUR, ŞEREFİDİR…

Ulusal egemenlik öyle bir ışıktır ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar yok olur…

CUMHURİYETİ BİZ KURDUK,SİZ YAŞATACAKSINIZ…

NİCE YÜZYILLARA …

 

AVUKAT ONUR YAĞIŞAN

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER