Gazetekars

Yarışma türküleri ilk kez Kars’ta derlenip kitaplaştı

​​​​​​​Kars 1. Türkiye Türkü Bayramı’nda derlenen türküler, notaya alınarak kitaplaştırıldı.

25 Ekim 2017 Çarşamba 22:05

Yarışma türküleri ilk kez Kars’ta derlenip kitaplaştı

Tacettin DURMUŞ

Yurdumuzda ilk defa, 2011 yılında “Kars 1.Türkiye Türkü Bayramı” düzenlenmişti. Hem 3 bayramın hem de 4 dalda yarışmanın iç içe yapıldığı 3 gün süren etkinlikte yine ilk defa çok sayıda yeni türkü derlendi. Ayrıca 3 bayramın bir arada yaşandığı müzikte otorite olan kişilerce belirlenen 45 eser de notalı olarak kitaplaştırıldı. Salih Turhan ve Salih Şahin tarafından çıkarılan yeni tarihli kitabında da 1931 yılından bu zamana kadar düzenlenen aşık şölenleri gibi etkinliklerde müzikal alanda ilk çalışma olduğu belirtildi.

Araştırmacı, gazeteci-yazar ve müzisyen Salih Şahin’in proje koordinatörlüğünde ilk defa bir yarışmalı ve konserli “Türkiye Türkü Bayramı” yapılmıştı. Cumhuriyet Bayramı, Kars’ın kurtuluş yıldönümü ve Kars 1.Türkiye Türkü Bayramı bir araya getirilerek “3 bayram bir arada” 3 gün sürmüştü. Eğitimci, müzisyen ve Kars Oyunları Türküleri ve Ozanları Derneği (KOTODER) Başkanı Salih Şahin tarafından projelendirilen bayramda “Beste Türkü”, “Derleme Türkü”, “Aşık Türküsü” ve “Yöresel Türkü” olmak üzere 4 dalda yarışma yapıldı. TRT ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tanınmış Türk Halk Müziği sanatçıları da yer yer,konserler verdi. Yurdun birçok bölgesinden çok sayıda sanatçı ve aşıklar, konserleri izledi, hem de yarışmaya katıldı. Büyük yoğunluğun yaşandığı programı izleyenler de konser ve yarışma heyecanını bir arada yaşamanın mutluluğunu yaşamıştı.

Kars Belediyesinin desteği ile yapılan yarışmalı Türkü Bayramı’nda birçok ilkler ve duyulmamış türküler yarışmada jüri tarafından derecelendi. Dereceye giren eserler için sahiplerine dallarına göre yetkililerce ödülleri verildi. Öte yandan Türk Halk Müziğine yaptığı yatırımlarla büyük destek veren “İşadamı İsmail Aytemiz’e” de jüri tarafından “ Yılın Kültür Adamı” ödülü verilmişti. Gerek dereceye girenler, gerekse duyulmamış ve kayda değer yeni eserler de derlenerek notaya alındı.

Proje koordinatörü ve jüri başkanı Salih Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı ve araştırmacı yazar Salih Turhan, TRT Ankara Radyosu Yurttan Sesler Korosu Şefi Ali Haydar Gül, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Adnan Şahin ve ozan kökenli olup birçok aşıklar bayramının koordinatörlerinden öğretim görevlisi Doç. Dr. Bekir Sami Özsoy’dan oluşan jüri, Türkiye’deki repertuarları dikkate alarak değerlendirme yapmıştı. Jüri tarafından dereceye giren eserlerle dikkat çeken 45 türkü notaya alınarak kitap haline getirildi.

BİRÇOK İLKLER BİRARADAYDI

Kars 1. Türkiye Türkü Bayramı’nda bir çok ilkler yaşandı. Cumhuriyet Bayramı, Kars’ın Kurtuluş Bayramı ve Türkü bayramı ilk defa birlikte yaşanmıştı. Yurdumuzda ilk defa türkü derleme amaçlı yarışmalı konserli bir etkinlik yapıldı ve 4 dalda çok sayıda türkü derlenip notalandı. Abdullah Gurbani, Nevcivan Özel ve Adnan Şahin gibi tanınmış 3 tar sanatçısı ilk defa 3 tar sanatçısı bir araya gelerek, konser verdi. 1931 yılından beri yurdumuzda çok sayıda aşıklar bayramı gibi yarışmalar yapılmasına rağmen ilk defa eserler derlenip notalanarak kitaplaştırıldı. Yurdumuzda halk müziğine hizmet getirmek amacıyla, bu alanda önemli yatırımları olan Tanınmış işadamı İsmail Aytemiz’e “Yılın Kültür Adamı “ ödülü verilmesi de ilkti. Yarışmada yine ilk defa halk müziğinin 4 farklı dalı için bir arada derleme ve etkinlik düzenlendi.

Kitabın 2 yazarı Salih Turhan ve Salih Şahin “Yurdumuzda halk müziğinde duraklama dönemdeyiz. Derleme çalışmaları ‘Yok’ denecek kadar azdır. 1931 yılından bu zamana çeşitli kurumlar tarafından sayısız ‘Aşıklar Şöleni’ düzenlendi. Sadece edebiyat ve şiirsel açıdan ele alındı. Biz müziksel açıdan bu açığı kapatmak için bir örnek olması için notalı olarak kitap çıkardık. Kurumların desteği olmadığı için kitabı kendi imkanlarımızla baskısını yaptırdık Maddi bir destek olmadığı için de Türkü Bayramının devamı gelmedi. Oysa, ilk yıl olması sebebiyle bu bayramın duyurusu fazla olmamıştı. Buna rağmen 45 yeni türkü derlendi. Her yıl bu sayı artarak yurt genelinde yeni türkü derlenebilirdi. Bu da halk müziği adına bizi üzdü” dediler.

Kitapta yer alan Türkülerin çoğunluğu Kars ve ozan havası olmak üzere yurdun birçok yöresinden derlendi. Kitapta ayrıca 2011 yılında Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Proje Koordinatörü Salih Şahin ve sanatçı-yazar Salih Turhan’ın önsöz, sunuş ve teknik açıklamaları ile konser fotoğrafları da kitabın son bölümünde yer almaktadır.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER