Yeni yıl hedefinizi belirlediniz mi?
Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak yeni yıl hedeflerini belirledi, ya siz...
31 Aralık 2010 / 06:56
“Yeni yıl hedefinizi belirlediniz mi?”
Yeni bir yıl daha geldi. Yeni yıl için hedeflerinizi belirlediniz mi? Peki nasıl hedef belirleyeceğinizi ve bu hedeflere ulaşmak için nasıl bir plan hazırlamanız gerektiğini biliyor musunuz?
2011’in gelmesiyle birçoğumuz yine kendimize hedefler belirleyeceğiz. Her başarılı insan kendisine hedef belirleyip, bu hedefe belirli bir süre içinde ulaşmada çaba harcar. Bu hedefler kişinin yeteneklerine ve altyapısına uygun gerçekçi hedefler olmalıdır. Çalışan da olsanız, işveren de olsanız, bundan 3 ay, 6 ay ya da bir yıl sonra nerede olacağınıza dair hedefler belirlemelisiniz. Hedefinizi belirledikten sonra, işinizle ilgili yaptığınız her şey bu amacı gerçekleştirmeye yönelik olmalıdır.
Bu konuda yapılacak en büyük hata hedeflerinizi ve başarılarınızı başkalarına endekslemektir. Hedefinizi kesinlikle başkalarına endekslemeyin, kendi hedefiniz neyse ona odaklanın. Örneğin, hedefiniz okulu bitirmek olmaktı ve bunu başardınız ama sınıf arkadaşınız sizden daha yüksek bir pozisyona geldiyse bu başarısız olduğunuz anlamına gelmez. Çünkü sizin hedefiniz okulu bitirmekti ve siz kendi hedeflediğinizi başardınız.
Hedef belirlemek için en iyi zaman yeni yıldır. Yeni bir yılın gelmesiyle geçmiş yılı gözden geçirip gelecek yıl için planlar yapabilirsiniz. Daha yüksek bir pozisyona gelmek istiyorsanız, neyi istediğinize karar vermeli, bu işin gerektirdiklerini öğrenmeli ve bunun için gereken yapıyı hazırlamalı ve bu yolda çalışmalısınız.
Beyin fırtınası yapın. Yapmak istediklerinizi liste haline getirin. Başlangıçta hiçbir fikriniz yokmuş gibi gelebilir ama sonra yapmak istediğiniz birçok şey peş peşe gelecektir. Önemli bulduklarınızı seçip onlara öncelik verin.
Hedeflerinizi belirleyip listenizi görebileceğiniz bir yere koyun ve her değişikliği kaydedin. Böylece gelişimi görebilir, gelecekte hedef belirlerken daha başarılı olabilirsiniz.
Seçtiğiniz hedeflerin sizi biraz zorluyor olması gerekir ama ulaşılabilir olmasına da özen gösterin. Başka bir deyişle çok kolay hedefler seçmeyin ama seçtikleriniz gerçekleştiremeyeceğiniz hedefler de olmasın. Eğer çok kolay hedefler seçerseniz, fazla başarılı olmadığınızı düşüneceksiniz, çok zor olursa da kendinizi yenilmiş hissedeceksiniz. Bu nedenle hedeflerinizin ne çok kolay ne de gerçekleştirilemeyecek kadar zor olması gerekir.
Hedeflerinizi gerçekleştirmek için bir zaman dilimi belirleyin. Her şeyi bir anda yapamazsınız, az zaman alacak kolay hedefler için kısa zaman dilimleri belirleyin. Daha karışık hedeflerde ise gerçekleştirmeniz gereken her adımı bulun ve her biri için bir süre belirleyin.
Hedeflerinizin listesini yaparken, bunları neden hedef olarak seçtiğinizi kendinize sorun. Eğer hedefiniz yönetici, öğretmen, doktor v.b olmaksa, bunu neden istediğinizi bilmek ve bunu zaman zaman kendinize hatırlatmak sizi motive edecektir. Bunu istemenizin birçok nedeni olabilir, yalnız bunların neler olduğunu bildiğinizden emin olun.
Ölçülebilir hedefler koyun. Örneğin bu yıl yabancı dil öğrenmek gibi bir hedef koyduysanız, sadece bunu istediğinizi söylemekle yetinmeyin. Bir plan dahilinde bunu gerçekleştirin. Yabancı dil öğrenme nedeniniz ülkemizi dışarıda temsil etmekse, yurtdışına gittiğinizde yabancılarla anlaşabilmekse, bunu gerçekleştirdiğinizde başardığınızı anlayacaksınız.
Hedefinizi gerçekleştirmekte kullanacağınız araçları belirleyin. Örneğin bir bilgisayar programı mı öğrenmek istiyorsunuz? Bunun için iki şeye ihtiyacınız var. Birincisi programa sahip olmanız ikincisi de size bunu öğrenmenizde yardım edecek biridir.
Kendinizi zorlamayın. Hepimiz bir anda her şeyin mükemmel bir şekilde olup bitmesini isteriz ama kendinizi bunun için fazla zorlamayın. Birçok büyük, başarılması zor planlar koymanıza gerek yok. Küçük kolay planlardan başlayıp daha karmaşık olanlara doğru ilerleyebilirsiniz. Her zaman için geri dönüp hedeflerinizi gözden geçirme imkanınız olduğunu unutmayın.
Hedeflerinizi kısa vade ve uzun vade hedefleri olarak ayırın. Bu listeleri birbirinden ayrı tutarsanız, bunları gerçekleştirmede çalışmalarınızı daha iyi organize edebilirsiniz. Kısa vadeli planlarınız, hemen her zaman gerçekleştirilebilecek, çok vakit almayan planlardır. Uzun vadeli hedefleriniz ise daha fazla çaba ve zaman gerektirir. Bu nedenle her yeni yılda bir tane uzun vadeli plan belirlemeye çalışın.
Gerekli oldukça hedeflerinizi gözden geçirip düzeltmeler yapın. Eğer işlerinizi devamlı erteleyen bir tipseniz, bu tabii ki geri dönüp hedeflerinizi bir sonraki yıla atabileceğiniz anlamına gelmiyor. Bu geri dönüp hedeflerinizi gerçekleştirmede nasıl bir süreç izlediğinizi, doğru yolda olup olmadığınızı görmeniz için yapmanız gereken bir çalışma. Eğer birkaç ay içinde yeni yıl hedeflerinizin yarısını gerçekleştirdiyseniz, birkaç tane daha yeni hedef ekleyebilirsiniz demektir. Eğer planın gerisindeyseniz, bunun nedenlerini araştırın: gerekli araçlara mı ulaşamadınız, zaman dilimini mi yanlış ölçtünüz ya da gerçekleştirilmesi olanaksız bir hedef mi belirlemiştiniz? Tüm bunları görerek bir sonraki yıl için daha iyi planlar belirleyebilirsiniz.
Her başarınızda mutlaka kendinizi kutlayın, başarınızı başkalarıyla paylaşın ve bir sonraki hedefiniz için çalışmaya başlayın. Hedef belirleme, sadece ne istediğinize karar vermekten daha önemli. Hedef belirleyerek, istediğiniz şeye nasıl ve hangi araçları kullanarak ulaşacağınızı da işin içine katarsınız. Böylece varmak istediğiniz noktaya daha planlı bir şekilde varırsınız ve hedefleriniz sadece her yeni yıl başında söylenip 1-2 ay sonra unutulan planlar olmaktan kurtularak gerçeğe dönüşür.
Artık hedef belirlemenin ana kurallarını biliyorsunuz. Yukarıdaki önerileri kullanarak ihtiyaçlarınıza cevap verecek hedeflerinizi belirleyebilir ve bu yolda çalışabilirsiniz. Bu yıl ne istediğinize karar verdiğinizde, planlı bir şekilde bunları gerçekleştirebilirsiniz. Konfüçyus’un dediği gibi “Her büyük yolculuk, küçük bir adımla başlar”
Kars ve Karslıya 2011 yılının sağlık, mutluluk, huzur ve bol kazanç getirmesini dileriz. İnşallah Dünya bu yılı barış içinde huzurlu bir şekilde geçirir. Geride bıraktığımız 2010 yılından daha iyi bir yıl geçirmeniz dileği ile Doluna Derneği olarak YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN!