Gazetekars

“Yumurtamız Ermenistan’a yeter”

Ermenistan’da yaşanan yumurta sıkıntısına hemen yanı başında olan Kars’tan çözüm önerisi geldi. Akyakalı esnaf, “Doğu Kapı açılsın, Ermenistan’a yumurta satalım” diyor.

23 Ocak 2011 Pazar 12:43

“Yumurtamız Ermenistan’a yeter”

Ermenistan’da yaşanan yumurta sıkıntınsa hemen yanı başında olan Kars’tan çözüm önerisi geldi. Akyakalı esnaf, “Doğu Kapı açılsın, Ermenistan’a yumurta satalım” diyor.

Ermenistan’da geçen aralıktan bu yana yumurta sıkıntısı yaşanıyor. Yumurta bulamayan Ermeniler ilginç yöntemlere başvuruyor. 25 Aralık’ta Ermenistan’ın Başkenti Erivan’da 54 yaşındaki Levon Avetisyan bir fabrikadan yumurta satın almakta ısrar edince güvenlik görevlisi tarafından dövülüp hastanelik olmuştu. Ülkedeki yumurta sıkıntısı gün geçtikçe artarken Ermenistan’a komşu olan Kars’ta ise yumurta bolluğu yaşanıyor. Kars’ın akaya ilçesindeki esnaflar 1993 yılında kapatılan Doğu Kapı sınır kapısının yeniden açılmasını ve yumurta satışı bahanesiyle ticaretin başlamasını istiyor.

BİZDE YUMURTA BOL

Kars’ta 10 yıldır yumurtacılık yapan esnaf Mehmet Bal, Kars’ta yumurta üretiminin tüketimin çok üstünde olduğunu dikkat çekerek Ermenistan’a yumurta ihracatını yapabileceklerini söylüyor. Bal, “Sadece yumurta da değil birçok üretim alanında ihtiyaca cevap verebilecek düzeydeyiz. Bu kapının açılması iki ülke arasında ki ilişkileri güçlendirecektir. Ermenistan kapısı açılsın, Ermeniler yumurta yesin.” diye konuştu.

Bir başka esnaf Ayhan Köse ise, “Ticarette düşmanlık olmaz. Yetkililer sınır kapısını açsın. Ermeniler yumurta sıkıntısı çekiyor, bizde ise yumurta çok alan yok. Kapı açılsın, Ermenilere yumurta satalım. Onlar yumurta ihtiyacını gidersin bizde para kazanalım.” dedi.

Ermenistan’daki yumurta krizi, Kars’ta yumurta fiyatlarının artmasına neden oldu. Bu ihtiyacı fırsat bilen uyanık esnaf, yumurta fiyatlarına zam yaptı. iki hafta öncesine kadar kolisi 4 liradan satılan yumurta 5 lira oldu. Toptan yumurta satıcılığı ile uğraşan esnafların, Ermenistan’daki yumurta krizini fırsat bilip zam yaptığı, dış ticaretle uğraşan iş adamlarının yumurta ihracatı yapacağını düşünmelerinin de zamda etkisi olduğu öğrenildi.

KRİZ ZAM GETİRDİ

Kars’ta bakkal ve marketlerde de yumurtanın kolisi 5 liradan satılıyor. Kars Ticaret Odası Başkanı Ali Güvensoy da sınır kapısının açılması halinde Kars’taki esnafın yumurta satışından yüzünün güleceğini söyledi. Başkan Güvensoy, “Sınır Kapısının açılması, iki ülke vatandaşları içinde iyi olur. Örneğin şu an Ermenistan’da yumurta sıkıntısı varmış. Kars’ta ise yumurta üretimi çok tüketimi az. Sınır kapısı açılmış olsa, Kars’tan Ermenistan’a yumurta ihraç ederdik. Ermeniler yumurta yemekten mahrum kalmazdı, Kars’ta ise ekonomi canlanırdı.“ diye konuştu.       

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER