Zam mağduruyuz
Türk Sağlık Sen Kars Şube Başkanı Erhan Sarıkaya, geçtiğimiz günlerde tamamlanan Toplu Görüşmeler sonucunda Sağlık Çalışanlarının mağdur olduğunu söyledi.
01 Eylül 2010 / 07:07
Sarıkaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2010 yılı toplu görüşmeleri sonucunda malum konfederasyonla iktidarın anlaşmasında sağlık çalışanları mağdur edilmişlerdir. Ek ödeme almayan memurlara yapılan 80 TL zamdan sağlık çalışanları mahrum bırakılmışlardır. Sağlık çalışanları yüzde 4’lük zamma mahkum edilmişlerdir. Bugün ne yazık ki Sağlık Bakanlığı’nda görevli sağlık çalışanlarının başka kurumlarda görev yapan sağlık çalışanlarından maaşları daha düşüktür. Sağlık çalışanlarının uğradığı bu haksızlığın giderilmesi için bu sene Türkiye Kamu-Sen taban aylığa zam yapılarak tüm kamu çalışanlarının bu zamdan faydalandırılması istemişti. Fakat hükümet bu talebimizi reddederek sağlık çalışanlarına bir kez daha taban aylığa yansıyacak seyyanen zammı çok görmüştür. Bu zam anlayışı ile döner sermaye alan sağlık çalışanları cezalandırılmıştır. Döner sermaye ile ek ödemedeki farklar nedeniyle sağlık çalışanları sürekli zarardadır. Döner sermaye emekliliğe yansımamakta, rapor ve izin dönemlerinde çalışanlara ödenmemektedir. Oysaki ek ödemeler hem emekliğe yansımakta hem de izin ve raporlarda ödenmektedir. Ayrıca ek ödemeden düşük döner sermaye alan sağlık çalışanları aylık mahsuplaşma olmadığından aradaki farkı almak için bir yıl beklemektedirler. 2009 yılı toplu görüşmelerinde aylık mahsuplaşmayı çözdük diyenlerin aradan bir yıl geçmesine rağmen sorunun çözülmemesinden dolayı utanması gerekirken 2010 yılı toplu görüşmeleri sonucunda aylık mahsuplaşmayı çözdük diyerek tekrar açıklamalar yapması ibretlik bir durumdur.” dedi.
Sarıkaya daha sonra şunları söyledi:
“Kısacası 2010 yılı toplu görüşmelerinde sağlık çalışanlarının hakkı savunulmamış, mağdur edilmelerine ses çıkarılmayarak göz yumulmuştur. Yüzdelik bir zamma mahkum olmuşlar, toplu görüşme masasında mağdur edilmişlerdir. Ayrıca sözleşmeli personellere bazı kazanımlar elde edildiğine dair açıklamalar yapanlar gerçekleri gizlemektedirler. Toplu görüşmelerden sözleşmeli personelin tek talebi olan kadro hakkının verilmesini gündeme getirmeyenler hükümetle anlaştıkları konularla sözleşmelilerin bu yılki toplu görüşmelerin galibi ilan ederek başarısızlıklarını süslü sözlerle örtmeye çalışmaktadırlar. Sözleşmelilere bir takım haklar sağlandığını iddia ettikleri maddeler “Kurumların Görüşleri Alınarak Sonucuna Göre Değerlendirme, Çalışma Yapılacak Hususlar” başlığı altında yer almıştır. Yani iktidar burada ipe un sermiştir. Hükümetle anlaşanlarda sözleşmeli çalışanlarını kandırma peşindedirler. Ama sözleşmeli sağlık çalışanları gerçeği görmektedir. Kimin kime hizmet ettiğini ve kimin için mücadele ettiğini iyi bilmektedirler.”