Gazetekars

Kars Baraj Gölü çöp istilasında

Doluluk oranı yüzde 85’i aşan Kars baraj gölü çevresinde oluşan mini koylardaki çevre kirliliği hat safhaya ulaştı.

20 Mayıs 2019 Pazartesi 16:26

Kars Baraj Gölü çöp istilasında

Tacettin DURMUŞ 

Fotoğraflar: Özgen BEŞLİ

Su tutma oranı bakımından sona yaklaşılan baraj gölü nedeniyle başka yere taşınan Melikköy ve Çamçavuş köylerinden arta kalan çöp birikintileri, rüzgar ve oluşan dalgalar nedeniyle sahillere vurdu.

Gölün büyümesiyle birlikte oluşan mini koyların karaya sıfır noktaları plastik çöp ve atıklar tarafından her geçen gün kirlenmeye devam ediyor. Sahillere vuran çöpler arsında plastik pet şişe, bidon, poşet, hayvansal ve tarımsal ilaç atıkları dikkat çekiyor. Her geçen gün güzelleşen ve göçmen kuşların akınına uğrayan gölü görmeye gelen vatandaşlar karşılaştıkları manzara karşısında hayretler içerisinde kalıyor. Gölün altında kalan Meliköy ve Çamçavuş köylerinden arta kalan manzara ile birlikte bölgenin doğal ve tarihi varlıklarıyla oluşan görsel güzellik ise başta fotoğraf sanatçıları olmak üzere doğaseverlerin de akınına uğruyor. Bahar ayının yaşandığı günlerde piknik yapmak isteyenlerin, doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin ve sporseverlerin de tercih edeceği gölün sahillerinin bir an önce temizlenmesi önem arz ediyor.

Öte yandan Kars Çayı ve çevre derelerden beslenen barajın daha fazla kirlenmemesi için önce Kars Çayının da temizlenmesi gerekiyor. Yöremizin tarım ve hayvancılığını şahlandıracak olan ve hali hazırda yüzde 85 oranında su tutan Kars Barajının rezervuar su kotu, 1702,55 kotuna yükselerek şu ana kadar 155 milyon m3 su depoladı. Ayrıca su tutma programı ve Iğdır Ovası sulamasına katkı sağlamak amacıyla aralıksız dipsavaktan 27 m3/s su Arpaçay Barajını beslemek üzere dereye buradan tahliye ediliyor. Kars Barajında depolanan su ile Kars ovasında 260 bin 030 dekar, Digor ovasında ise 215 bin 750 dekar olmak üzere toplam 475 bin 780 dekar tarıma elverişli alanın cazibeli borulu sulama şebekesi ile sulanması temin edilecek. 2018 yılı fiyatları ile yıllık 92 milyon TL tarımsal fayda ve 7.241 kişiye tarımsal istihdam imkânı sağlanmasının yanı sıra 2,24 MW kurulu gücündeki santral ile yıllık 9,76 GWh/yıl enerji üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Dolayısıyla Kars Barajının temiz olması için Kars Çayının da temiz olması gerekiyor.

Barajın tam anlamıyla faaliyet geçmesi ve sonrasında yapılacak olan çevre düzenlemeleri sonrası ilimizi ziyaret edecek yerli ve yabancı misafirlerin de gezi rotası arasında yer alacak olan Kars Baraj Gölü, ilimizin turizm destinasyonlarının daha da artmasına neden olacak.

kars-baraj-golu-cop-istilasinda-(1).jpgkars-baraj-golu-cop-istilasinda-(2).jpgkars-baraj-golu-cop-istilasinda-(3).jpgkars-baraj-golu-cop-istilasinda-(5).jpgkars-baraj-golu-cop-istilasinda-(9).jpgkars-baraj-golu-cop-istilasinda-(8).jpgkars-baraj-golu-cop-istilasinda-(7).jpgkars-baraj-golu-cop-istilasinda-(4).jpg

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER