"Kars'ın Dünü ve Bugünü" Paneli
Kars, Ardahan, Iğdır Sanayicileri İşadamları Kültür ve Dayanışma Derneği (KAİSİAD) tarafından Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 90 Yılı münasebetiyle İstanbul'da ; " Kars'ın Dünü ve Bugünü" isimli panel düzenledi.
04 Kasım 2010 / 06:45
İstanbul Barosu Orhan Apaydın Konferans Salonu'nda düzenlenen panele, Ankara ve İstanbul'daki Kars derneklerinin yanı sıra Karslı bürokratlar da yoğun ilgi gösterdi.
KAISİAD Başkanı Süreyya Çinik, Kars ve yöresinin kalkınma, sosyal ve kültürel bağlarının güçlendirilmesine yönelik, bilimsel çalışmaların sürdürüleceğini söyledi.
Çinik : "Cumhuriyetimizin kuruluşunun 87. , serhat şehri Karsımızın Kurtulu-şunun 90. yılını kutladık. Bu vesile ile düzenlemiş olduğumuz "Kars'ın Dünü ve Bugünü" konulu panel bizi mutlu etti. Bütün katılımcılarının konusunda en yetkin kişiler olmasının yanında, yöremizin yetiştirdiği değerli bilim adamları olması da ayrı bir övünç kaynağıdır. Ne mutlu bizlere ki, "geçmişini bilmeyenin geleceği de olamaz!" sözünün bilincindeyiz. Ve insanlığın geleceğini inşa etmenin, mütevazı ama kararlı çabalara bağlı olduğunun farkındayız. Şimdiden hepinizi derneğimizin çalışmalarına bekliyor, birlikte yürümekten mutluluk duyacağımızı söylemek istiyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından "Kars'ın Dünü ve Bugünü" paneline geçildi.
Panelistler ; Prof. Dr. Oktay Belli, Mimar Oktay Ekinci, Kars Eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ve Av. Erkan Karagöz, Kars'ın geçmişten günümüze hem kültürel hem de ekonomik yapısını irdeledi.
PROF. DR. OKTAY BELLİ: "DOĞU ANADOLU'DA ARKEOLOJİK AKRABALIK"
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Tarihi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Van Bölgesi Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr Oktay Belli, uzun yıllar bölgede hem bizzat yaptığı çalışmalar ve uluslararası editörlüğünün birikimlerini konuklarla paylaşarak, Urartulardan evvel 12 bin yıllık bir arkeolojik hazineye sahip olan bölgenin başta Kars olmak üzere Doğu Anadolu'nun Arkeolojik akrabalığını, Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı ve Van illerinin arkeolojik rastlantılarda aynı kültürü paylaştığını söyledi. Arkeolojik değerlerin yete-rince tanıtılmaması özellikle Kars'ta tam teşekküllü bir müzenin uluslararası düzeyde söz konusu değerlerin ziyarete sunulmasının önemine değindi. Bunun yanısıra bölgenin tanıtımının kalkınmada önemli unsur olduğunu dile getirerek, Kars'ta Borluk Vadisi’ndeki en büyük tarihi eserlerin bilinçsizce harap edilmesinin ise tam bir talihsizlik olduğunu dile getirdi. Ayrıca, tabiat varlıkları koruma kurulunun Kars'ta olmaması büyük eksiklik olduğunu vurguladı.
OKTAY EKİNCİ: "KAFKASYA'NIN ORTAK MİMARİSİ"
Mimar- Yazar Oktay Ekinci, Kars'ın mimari yapısını esas alan ve geçmişe dönük, Kafkasya'nın ortak mimarisinin özelliklerini genel hatlarıyla anlattı. Ekinci, 1855'li yıllardaki Kars'ın kendine özgü mimarisi 19. yüzyılların başından beri kaderine terk edilişinin tam bir duyarsızlığın kurbanı olduğunu belirten Ekinci, "Son 10 yıllık Belediye Başkanlığı döneminde başarılı çabaları ile Kent kültürüne verdiği önemi unutmamalıyız. Ve Karslı olarak bu kültür mirasımıza mutlak sahip çıkmalıyız." dedi. Ekinci ayrıca, Kafkasya'nın mimari yapılarını slayt gösterisiyle sunması ve Kars, Bakü ve Tiflis şehirlerinin mimari estetiğinin ayırt edilemez benzerlikte ve güzellikte olduğunu belgelemesi, büyük bir heves ve heyecanla izlendi.
NAİF ALİBEYOĞLU: "KARS, DOĞU ANADOLU'DA KAFKASLARIN DAVOS'U OLMALI"
Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da şunları söyledi: "10 yıllık Belediye Başkanlığım süresi içerisinde çeşitli siyasi makaslar engeline rağmen, gerek şehir gerekse tanıtma yönünde önemli mesafe aldık. Şehrin altyapısının sorununun çözülmesi için önemli adımlar attık. Başta ahırları şehrin dışına taşımak çalışmalarıyla doğalgaz çalışmasında büyük adım attık. Kafkas Kültürleri Festivali, Atın Kaz Film Festivali ve benzeri kültürel etkinliklerle dikkatleri Kars'a çevirmede büyük başarı kaydettik. Kars halkının kent kültürü bilincinde yüksek olan önemli avantajla, uluslararası tanıtım alanında Belediye olarak büyük mesafeler katettik. Çeşitli ülkelerin 30 civarında Dışişleri Bakanları, 60'a yakın Büyükelçileri Kars'a getirerek memleketimizi tanıtmada önemli çabalarımızı halkımız takdir edecektir. Kars için en büyük talihsizlik ise sınır kenti olup, sınır kapıları kapalı ve yararlanmaması çok anlamsızdır."
Alibeyoğlu ; sivil toplum kuruluşlarının önemine de değinerek, "Metropollerdeki hemşehrilerimizin KAISİAD'ın bugün bilimsel olarak düzenlediği panellerin daha da genişletilerek, lobi faaliyetlerini sürdürmelerini büyük ölçüde önemsiyorum. Kars'ın devlet imkanlarından yararlandırılması noktasında yoğun çabalarla sonuca ulaşmanın alternatifleri araştırılmalıdır." diye konuştu.
ERKAN KARAGÖZ: "GÜNEY BATI KAFKASYA'DAKİ STRATEJİ DÖNEMLERİ"
Yazar ve Hukukçu Erkan Karagöz, "Kars ve çevresinde aydınlanma hareketleri ağırlıklı yaptığı konuşmada Güney, Batı Demokratik Cumhuriyetin halkları kendi iç dinamikleriyle hep barışık ve dışa karşı birlik içerisinde ve mücadelede hiçbir dönem taviz kar davranmamıştır. 1878 ve 1920'li yıllarda yaşanan çeşitli istilalar ve antlaşmaların zaman zaman zemin sarsmalarına her ne kadar şiddet yaratmışsa da bölge halkları, Molokan, Ermeni, Rum, Kürt ve diğer Müslüman ve Hıristiyanlar arasında en ufak bir tatsızlık ve güvensizlik yaratmamıştır. Ne zaman ki İngilizlerin oraya müdahalesi söz konusu olduysa, o zaman Kafkasların huzuruna tesir etmiş oldular." şeklinde konuştu.
Karagöz; "Kars'ta kurtuluş veya bağımsızlık sürelerinde diğer iller gibi fazla can kaybının olmamıştır ve toplam can kaybının 9 kişi olduğunu, aynı zamanda Kafkasya da hüküm süren bütün yönetimler Osmanlı devletiyle hep barış içerisinde olmuştur." dedi.
Yasal Uyarı : Haberlerin etik olmayan yollarla kopyalanması ve çeşitli yayın organlarında izinsiz yayımlanması yasaktır.