Sinan Şamil Sam’ın köylüleri üzgün
Karaciğer yetmezliği nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören ünlü boksör Sinan Şamil Sam’ın Kars’ın Akyaka İlçesi’ne bağlı Şahnalar Köyü’nde yediden yetmişe herkes yeni yıla buruk giriyor.
01 Ocak 2011 / 12:54
Sam’ın yeniden ringlere dönmesi için dua eden köylülerin endişeli bekleyişleri sürüyor.
NE KÖYÜNÜ UNUTTU, NEDE KENDİNİ UNUTTURDU
Kars’a 50, Akyaka İlçesi’ne 7 kilometre mesafede bulunan 60 hane ve 350 nüfuslu Şahnalar Köyü’nde, Şam’ın rahatsızlığıyla birlikte tam bir hüzün yaşanıyor. Köyde ikamet eden akrabaları, çocukluk arkadaşları, köylüleri ve 5’inci sınıfa kadar okuduğu Şehit Mirza Ali Güney İlköğretim Okulu öğrencileri bile günlerdir dualarını eksik etmiyorlar.
Doğup büyüdüğü fakat şu anda bakımsızlık yüzünden harabeye dönen evinin önünde toplanan köylüleri eskileri yad ediyor, anılarını paylaşıyorlar. Ördekleri yıkadığı, balık tuttuğu Kars çayı, leğenle karda kaydığı dağı, at üstünde tur attığı yollar anıları canlandırmaya yetiyor.
Köylüler, “Sinan şamil Sam’ın İlköğrenimi Şehit Mirza Ali Güney İlköğretim Okulu’nda tamamladıktan sonra iş nedeniyle Almanya’ya göç etmek zorunda kalan babası Hüseyin, annesi Sevim ve kardeşleri Alpaslan ile Meral’le birlikte köyden ayrıldı. Ardından sporcu oldu ve adını dünyaya duyurdu. Tüm dünya Sam’ın peşine koşarken Sam ise her fırsatta sessiz sedasız köyüne geldi. Her köye gelişinde de arkadaşları ve yakınlarıyla hasret giderdi ve köyün doğal yaşantısına kendini adadı. Köyün her türlü ihtiyacında elini uzatan Sinan Şamil Sam, sık sık yaptığı ziyaret, yardım ve hediyelerle ne köyünü unuttu, nede köyüne kendini unutturdu.” dediler.
HER KÖŞEDE BİR ANI
Akrabalarının ve arkadaşlarının ifadelerine göre; ata binmeyi, balık tutmayı, kızakla kaymayı çok seven ünlü boksör bu hobilerini, zevk alarak yaptığı tek yerin köyü olduğunu her fırsatta dile getirmiş. Tandırda kızarmış kaza ve ördeğe bayılan Sinan, ayrıca yine bu tandır başında yediği sarmaların tadını başka hiçbir yerde bulamadığını da belirtmiş. “Köyüm benim her şeyim” diyerek her fırsatta vefa borcunu ödemiş.
YENGEÇ TUTMAYI ÇOK SEVERDİ
Çıldır Gölü’nden topladığı yengeçleri köye getirdiğini söyleyen Sam’ın kuzeni Meftan Çetin (20), “Yengeçten çok korkuyordum. Bu nedenle Sinan abi, özellikle Çıldır Gölü’nden yengeç tutarak getirip, benim korkumu yenmişti. Üstelik deremize büyüyüp çoğalsınlar diye yengeç yavruları getirip dökmüştü.” dedi.
Kuzenlerinden Gülbahar Çetin ise, Sinan’ın yemek yapmayı çok sevdiğini belirterek, “En lezzetli yemekleri Sinan abi yapardı” diye konuştu.
58 yaşındaki Kıbrıs Gazisi Ekrem Tan, Sinan Şamil Sam’ın, köy büyüklerinin elinde büyüdüğünü belirterek, Sinan’ın dedesinin Rusya’dan geldiğini ve bu köye 30 yıl muhtarlık yaptığını söyledi. Sinan’ın Avrupa’da büyümesine rağmen Türk kültürünü asla terk etmediğini de ifade eden Ekrem Tan, “Bu köyün her köşesinde hemen herkesle bir anısı var. Bu köy ona minnettar ve onunla gurur duyuyor. İyileşip en kısa zamanda gelmesi için çok dua ediyoruz. Onu çok seviyoruz.” dedi.
BOKSÖR OLACAĞI KÜÇÜKLÜĞÜNDEN BELLİYDİ
63 yaşındaki akrabası Durmuş Çetin de, Sinan’ın çocukluğunu anlatırken, “Spora inanılmaz bir düşkünlüğü vardı. At, kızak, yüzme, güreş, koşu ve boksu o zamanlar bu küçücük yerde öylesine beceriyle yapardı ki, şaşırmamak elde değildi. Kızak yoksa bidonu kesip kayardı. Dağ, tepe demez koşardı. Dereden çıkmazdı. Kış aylarında bile ördekler gibi Kars Çayı’nda yüzerdi. Balık tutar kendi pişirirdi. Köyde, boks, güreş demez her genci yenerdi. Şimdi birçok delikanlımız boksör olmak istiyor. Yolundan yürümek isteyen çocuk ve gencimiz çok. İnşallah tez zamanda sağlığına kavuşur” şeklinde konuştu.
BİR ZAMANLAR OKUMUŞ OLDUĞU OKULUN ÖĞRENCİLERİ MİNİK ELLERİYLE SİNAN ŞEMİL SAM’A DUA EDİYOR
Sinan Şamil Sam’ın, ilkokul yıllarını okuduğu Şehit Mirza Ali Güney İlköğretim Okulu öğrencileri de minik ellerini açarak, Sam’a dua ettiler ve bir an önce sağlığına kavuşup köye dönmesini istediler.
SAĞLIĞINA KAVUŞUNCA İLK OLARAK KÖYDEKİ EVİNİ ONARACAK
Sinan Şamil Sam, sağlığına kavuşur kavuşmaz ilk olarak köyüne gelerek doğup büyüdüğü evini onaracak. Bunun için 4 ay önce köye geldiğinde planlarını yapmıştı. Artık sporu da bırakacağını ve özellikle yaz aylarında köyünde zaman geçireceğini söylemişti.